Massasjebad i drift, kostnader og vedlikehold

blogg lars fredrik

Da vi nå har hatt vårt massasjebad fra Nordpool Spa i drift i snart ett år så er jeg klar for å dele mine erfaringer med drift og vedlikehold at et slik boblebad. Vi har vårt bad ved hytta på fjellet.

Badet vårt er et Villeroy & Boch R7L – og det har fungert utmerket gjennom en snørik og kald vinter. Med unntak av en liten periode i julen har vi benyttet SPA FROG bromin system, i julen glemte vi dessverre å handle inn ny gul Spa Frog, så vi måtte gå over til klor i en kort periode. Da ble vi minnet på hvorfor vi valgte et Bromin system som SPA FROG: det lukter mindre, er mindre vedlikehold og er mildere mot huden og badetøy.

Omfang av vedlikehold
Før hver bruk: Måle vannkvalitet (nå automatisert)
Månedlig: Bytte gul Spa Frog, skylle filter og vaske over badet med en mikrofiberklut.
Hvert kvartal: Bytte blå Spa Frog
Hver 4-5 mnd: Skifte vann. Vaske ned hele badet.
Årlig: bytte filter

Måle vannkvalitet
I starten benyttet jeg strips til å lese av vannkvaliteten. Jeg synes det var vanskelig å tyde stripsene, altså om den f.eks. viste for høy PH eller for lav PH. Derfor forsøkte jeg Aquachek Trutest hvor man puttet strips inni denne maskinen, så gir den deg en tallverdi på de forskjellige tingene den måler. Det var bedre, men fortsatt litt knotete. Så til slutt investerte jeg i ICO Spaguard, og det er helt genialt. Den leser av vannkvaliteten hver time -og jeg kan enkelt følge med på temperatur og vannkvalitet i app på telefonen. Det er også integrasjon til enkelte smarthusløsninger, som Athom Homey.

ico spaguard

ICO Spaguard

Driftssikkerhet
Badet har vi opplevd som meget driftssikkert. Det har blitt brukt helt ned i -20C uten problemer. Vi har hatt en negativ hendelse med det, og det skjedde da vi lånte bort hytta til noen i familien som kjørte begge pumpene på fullt med nesten alle ventilene stengt -det er i alle fall det jeg tror var årsaken til problemet som oppstod. Den lille slangen som fører vann til fontenen hoppet av som førte til at badet tømte seg over natten. Heldigvis var det ikke minusgrader uten, så ingen skade oppstod -vi fylte opp badet igjen så var alt i orden. Jeg byttet slangeklemmene på denne lille slangen til en mer solid en -så forhåpentligvis skjer ikke dette igjen.

Sett bort ifra dette har vi alltid hatt varmt vann, og det har vært enkelt å holde det innenfor riktige nivåer.

Villeroy Boch R7L med lokk og lokklofter

Villeroy & Boch R7L med lokk og lokkløfter

Driftskostnader
Startpakke på kjemikalier: PH+, PH-, Spa Shock, Hardness up, Alkalinitet+, alt dette kommer på ca 2000 kr og ser ut til å vare ca 2 år (avhenger av hvor mye badet blir brukt).

12 stk Gul spa frog, kr 169 / stk = kr 2028

4 stk blå spa frog, kr 279 / stk = kr 1116

2 stk filter, kr 450 / stk = kr 900

Strømkostnad: ca 3500 kWh / år = ca 2500 kr

Oppsummert kostet det oss kr 5044 i kjemikalier og filter siste året og kr 2500 i strøm, som gir oss en kostnad på kr 629 / mnd for å ha dette badet i drift.

Er det verdt det?
Vi har benyttet badet nesten hver eneste helg siden vi fikk det, så vi mener det definitivt er verdt det. Nå som du ser hva det koster og hva som må gjøres for å holde vannet innenfor riktige nivåer er det bare du som kan vurdere om det er verdt det for deg.

Lykke til med kjøp av nytt massasjebad eller boblebad!

av: Lars Fredrik Lunde

historien om spa behandlinger

Historien om spas og spa-behandlinger

Dette er en detaljert oversikt over historien til spa og gamle spa-behandlinger som er blitt brukt over hele verden.

I denne historiske oversikten vil du lære om fortiden, nåtiden og fremtidig retning for spabehandlinger:

 • Hvor uttrykket spa stammer fra
 • Historien om spa behandlinger
 • Gamle måter å tenke om bading
 • Bading i romertiden til moderne tid
 • Nylige spa trender og implikasjoner
 • Hvordan fremtiden til spa-behandlinger vil se ut

La oss hoppe rett i.

 

Hvor ordet spa stammer fra?

De fleste eksperter er enige om at ordet har sin opprinnelse fra den Belgiske byen Spa. Byen har vært kjent for sine termalbad med helbredende krefter siden antikken. Spabadene ble besøket og hyllet av adelen, som til slutt fikk navnet og brukes til alle lignende virksomheter.

Hva er definisjonen av ordet spa?

Har du noen gang lurt på om opprinnelsen til ordet spa?

Her er den korteste definisjonen av «Spa».

“Et spa er et sted hvor mineralrikt kildevann (eller sjøvann) brukes for medisinske bad. Folk har brukt det over hele verden, men det er spesielt populær i Europa og Japan. Den vanligste formen for spa er «Spa retreat» senter. »

Den gamle historien om spa og behandlinger

gamle historien om spa og behandlinger

Spa-behandlinger har eksistert siden antikken. Når man tok et bad, eller ble renset med vann, ble det ikke ansett som et populært middel for behandling av sykdommer, men en sjelden ting å gjøre.

Folk badet ofte bare en gang i året, for eksempel i Juletid.

Praksisen med å reise til varme kilder for å kurere sykdom dateres tilbake til forhistorisk tid.
Forskningsstudier i nærheten varme kildene i Sentral-Europa viste gamle våpen og gjenstander.

Gamle måter å tenke om bading

De mente at å ta et bad i en bestemt spa eller fontene resulterte i åndelig og fysisk rensing. Former ritual rensing med vann fantes blant de innfødte.

Disse menneskene fra antikken lagde ofte små midlertidige trekonstruksjoner rundt vannet.

Bading under romertiden

Bading under romertiden

En by som heter Hisar i Bulgaria, ble bygget i det første århundre e.Kr.. romer grunn av mineralvann i området.

Bading i romertiden Hisar i Bulgaria

Bading spilt en stor rolle i gamle romerske kultur og samfunn. Det var en av de mest vanlige daglige aktiviteter i romersk kultur og ble praktisert over et bredt spekter av sosiale klasser.

Selv om mange moderne kulturer ser bading som en svært privat aktivitet utført i hjemmet, bading i Roma var en felles aktivitet. Mens de ekstremt rike hadde råd til badeanlegg i sine hjem, de fleste badet i den felles bad (Thermae). På noen måter, disse lignet dagens reisemål spas. Romerne hevet bading til høy kunst som de sosialiseres i disse felles bad. Felles bad var også tilgjengelig i templer som The Imperial Fora. Frieri ble gjennomført, samt tetting forretningsavtaler, som de bygget overdådige bad i varme kilder.

Slik var viktigheten av bad til romerne som en katalog av bygninger i Roma fra 354 e.Kr. dokumentert 952 bad av varierende størrelser i byen. [1] Selv velstående romere kan sette opp et bad i sine rekkehus eller i deres land villaer, oppvarming en rekke rom eller til og med en egen bygning spesielt for dette formålet, og soldater kan ha et badehus gitt på deres fort (som på Chesters på Hadrians mur, eller på Bearsden fort), har de fortsatt ofte besøkes de mange offentlige bad i byer og tettsteder over hele imperiet.

Bading i det gamle Tyrkia

Bading i det gamle Tyrkia

Offentlige bad var en fremtredende kommunal og urban institusjon i romersk og hellenistisk kultur, og ble funnet i hele Middelhavet verden selv i tidlig bysantinsk tid. Ved utvidelse av arabisk muslimsk styre over store deler av regionen i det 7. og 8. århundre, de nye islamske samfunnene var raske til å ta i bruk denne institusjonen til sine egne behov. Dens betydning for muslimske samfunnet til slutt ble garantert av den religiøse kravet om å utføre renselse (wudu og ghusl) før bønn og ved en generell islamske vekt på fysisk og åndelig renhet, selv om den lærde Mohammed Hocine Benkheira har hevdet at tyrkiske bad ikke var faktisk nødvendig for religiøse formål i tidlig islam, og at dette forholdet ble delvis antatt av senere historikere.

Bading i gamle greske tider

Bading i gamle greske tider

Mange av de tidligste vestlige bading ritualer kom fra Hellas.
Grekerne er de som startet bade form som dannes moderne spa- og rekreasjons rutiner.

De tidligste slike funn er bad på Kreta og øya Santorini, og ble etablert for noen hundre år siden, BC. De etablerte offentlige bad og dusj for personlig hygiene.

Grekerne er de som startet bade form som dannes moderne spa- og rekreasjons rutiner

Gresk mytologi og folklore

Antas at visse naturlige kilder eller tidevannsbassenger ble fylt med de gudene å kurere sykdommen.

Rundt disse hellige bassenger, grekerne etablerte badeanlegg for de som ønsket å helbrede. Bønner venstre ofringene til gudene for healing i disse områdene, og badet i håp om å bli kurert. Spartanerne utviklet en primitiv dampbad.

De tidlige grekerne brukte de naturlige egenskaper, men utvidet dem og lagt sine egne fasiliteter, for eksempel dekorasjoner og hyller. Under senere greske sivilisasjon, ble bathhouses ofte bygget sammen med idrettsanlegg.

Bading i det 18. århundre

Bading i det 18. århundre

Eliten blant Europeere ofte vasket sine klær med vann og bare vasket ansiktet. De følte at vaske hele kroppen var en aktivitet forbeholdt de lavere klasse. Men den øvre klassen begynte snart å endre holdninger til bading som en måte å gjenopprette helse.

De rike begynte å strømme til spas for å drikke vannet, og bade i renset vann.

En typisk dag i Bath

Var en gruppe bad etterfulgt av en privat frokost fest. Etterpå drakk de vann i pumperommet. Leger oppfordres brukerne av spas å bade i og drikke vannet med det samme vitalitet.

Det ble mer og mer populært i hele Europa

Disse stedene var beryktet som steder fulle av sladder og skandaler. De ulike sosiale og økonomiske klasser valgte visse årstider i løpet av året, alt fra en til flere måneder, å reise på ferie til ulike fasiliteter. De rike og de kriminelle som har sett dem flyttet fra en spa til den neste som fasjonable sesongen for bare at anlegget endret.

Det var en boom i bruken av kildevann for medisinsk behandling, og det ble fremmet av opplyste leger over hele Europa. Denne vekkelsen endret måten spabehandlinger ble utført. I Carlsbad, for eksempel akseptert metode var å drikke mineralvann ved å sende store fat til individuelle pensjonater hvor pasientene drakk lege-foreskrevne doser i ensomhet av sine rom.

Bading i det 19. århundre

I det 19. århundre, vaske seg ble en sosialt akseptert praksis som leger innsett fordelene som følger med renslighet. En kjent kolera i England i 1842 førte til en fullstendig Renaissance. Dette resulterte i økt tilgjengelighet av anlegg der man kunne bade og vaske klær. Flere personer deltok i disse aktivitetene.

Den formelle arkitektoniske utviklingen av europeiske spas fant sted i det 18. og 19. århundre. Arkitekturen av Bath i England utvikles langs de georgiske og neoklassiske linjer, vanligvis etterfulgt av palace strukturer. Det viktigste arkitektoniske form som dukket opp var «halvmåne» – en semi-elliptisk gateplan brukes i mange områder av England.

Ved midten av det 19. århundre

Hadde situasjonen endret seg dramatisk. Besøkende til de europeiske spas begynte å understreke bading så vel som drikkevann. Foruten fontener og paviljonger, ble omfanget av de romerske badene gjenopplivet.

Fotografier av en 19. – spa-kompleks-tallet tatt i 1930 viser tidlig arkitektur,
Viser utvidet bruk av mosaikk gulv

 • Marmor vegger
 • Klassiske statuer
 • Buede åpninger
 • Kuppelformet tak
 • Segment buer
 • Trekantede pediments
 • Korintiske søyler

Og alle andre dekorasjoner fra neoklassisk vekkelse.

Bygningene ble vanligvis atskilt med funksjon. Baden-Baden hadde golfbaner og tennisbaner, samt sjarmerende kurs der ville hjort var like vanlig som kyr er for oss i dag, og nesten like uredd.

Badehus sent i det 19. århundre

Badehus sent i det 19. århundre

Som en fornyet preferanse for en forseggjort bading ritual for å kurere sykdommer og bedre helse ble moderne.

Europeiske arkitekter så tilbake til romer sivilisasjoner og grundig studert sine fine arkitektoniske presedens. Europeere kopiert den samme formalitet, symmetri, oppdeling av rom i henhold til funksjon, og praktfulle interiør i badehuset. Den emulert fontener og formelle hager på sine skianlegg sammen med nye avvik.

I begynnelsen av det 19. århundre, den europeiske bad besto av mange akkumulerte tradisjoner.

Den badende rutine inngår fuktet med varmt vann, drikker vann, damping i et dampbad og avslapning i et kjølerom. I tillegg legene beordret at pasienter skrubbes med varmt eller kaldt vann og gitt en bestemt diett for å fremme en kur.

På begynnelsen av 1900-tallet, europeiske spas kombinert en streng diett og trening med en kompleks bading prosedyre til fordel for pasientene. Et eksempel er nok til å illustrere endringen i bading prosedyrer. Pasienter i Baden-Baden, som har spesialisert seg på behandling av leddgikt, ble bedt om å oppsøke lege før du tar bad. Etter å ha fullført dette, de badende fortsatte deretter til hovedbad hvor de har betalt for sine bad og lagret sine verdisaker før de blir tildelt en bod hvor de kunne kle av seg. Den badehus supplert de badende med håndklær, sengetøy og tøfler.

Den europeiske spas gitt ulike andre forlystelser for gjester etter badet, inkludert gambling, hesteveddeløp, fiske, jakt, tennis, skøyter, dans, golf og ridning. Sightseeing og teaterforestillinger var andre grunner til at folk gikk til spas.

Noen europeiske regjeringer anerkjent de medisinske fordelene med spa-behandling og betalt en del av pasientens utgifter.

En rekke av disse spas ble reservert for dem som lider av fedme og gluttony samt diverse andre medisinske plager. I de senere år, kan eleganse og stil fra tidligere århundrer har avtatt, men folk fortsatt kommer til de naturlige varme kilder for avslapping og helse.

I Tyskland eksisterer gamle tradisjoner

I Tyskland eksisterer gamle tradisjoner

Spa-behandling er 100% dekket av både offentlig og privat helseforsikring, som foreskrevet av føderal lov. Vanligvis en lege foreskriver et opphold på et par uker, ikke mindre enn to uker, men vanligvis fire til seks uker, med en mineralvann anlegg eller annen naturlig setting der pasientens tilstand vil bli behandlet med helbredende kildevann og naturlig terapi.
I tillegg til behandling og overnatting, alle måltider og drikke samt underholdning betalt av forsikringen.

De fleste tyskere er kvalifisert for denne type behandling hver to til seks år, avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden. Tyskerne er betalt sin faste lønn i den tiden de er borte fra jobb, og det er heller ikke trukket fra sin ferie.

Nylige spa-trender

På 1930-tallet, tusenvis av varme og kalde kilder åpnet kursteder rundt om i verden.
Ved 1950-tallet, ble dette tallet redusert, og det fortsatte å falle helt til 1970-tallet. Myndighetene understreket bedre kosthold, mer mosjon, eller treningsprogrammer som inkluderte fysisk aktivitet i stedet for å slappe av i et bad som et middel til bedre helse.

Spa-industrien i USA var uendret de siste årene.

I Europa har vannbehandling bad alltid vært populært, og de fortsatt er. Japan har også opprettholdt denne trenden, der de tradisjonelle varme våren bad, kjent som onsen, er vanlige møteplasser for venner og familie.

I USA, med økt fokus på vekttap, generell helse og velvære, spa-behandlinger er nå mer populær enn noensinne.

Typer moderne spa-behandlinger

Typer moderne spa-behandlinger

Moderne bruk av hjemme-spa blir stadig mer populært.
Behovet for å «rømme» fra den daglige stress, teknologi, mobiltelefon og konstant pinging har resultert i en økende mengde huseiere som investerer i og kjøpe spas enten for massasje, sport eller fritids bad for bruk av hele familien, i hjemmene eller hager.

Moderne spa-bad og boblebad er allsidige og har mange bruksområder som beskrevet nedenfor.

En boblebad kan også brukes til:

 • Svømme trening
 • Roing
 • Massasje
 • Gåing
 • Rehabilitering
 • Generell opplæring
 • Bevegelsestrening

Spa besøk vs hjemme spa?

I den moderne verden, hjem spas blir mer og mer populært. Å ha tilgang til et spa på daglig basis for avslapning og en velkommen pause fra det daglige stresset.

Hva er fremtiden for spa og spa-behandlinger?

Med moderne spa som har kommet så langt fra gammel historie og bad, hva som venter spa og spa-behandlinger i de kommende årene? Beth Mcgroarty spår at i fremtiden, «velvære programmering vil fortsette å bevege seg ut av de trange veggene i spa og innarbeides i hele anlegget, enten det er bakt i den fysiske bygningen (velvære arkitektur) eller i sunn mat, søvn, klasser – alt – yret hele eiendommen “.

En helhetlig tilnærming er nøkkelen til spa fremtid, fra retreats til helse ledelsen til liv coaching, kan vi forvente å se spa retur til fellesområder som tilbyr et bredt spekter av tjenester i motsetning til bare tradisjonelle behandlinger.
Uansett hva fremtiden spa bringer, er det absolutt en spennende og inspirerende reise basert på en rik historie av natur, healing og utforskning. Hvis du ønsker å bestille en av våre spa dager, har vi et stort utvalg av skreddersydde behandlinger og velværeopplevelser som er perfekt for alle typer spa besøkende.

utendørs boblebad strømforbruk

Tips til kjøp av utendørs massasjebad

Skal du handle utendørs massasjebad for første gang kan det hende du føler det er en jungel av leverandører og bad å velge i -og har utfordringer med å skille et bad som koster kr 39 000,- fra et som koster kr 139 000,-. Du lurer kanskje også på hva det koster å ha et massasje-bad i drift (strømforbruk) samt hvor mye arbeid det er å ha.

Les mer

corona

Corona virus

nordpool-sell-sbiwebb-1080x500

Den perfekte julegaven til hele familien

Trivsel, gode samtaler, avkopling og bedre nattesøvn – er ikke det en fin julegave til de man er glad i? Spabad er julegaven alle ønsker seg uten å vite det.

De mørke kveldene er over oss og julestria ligger rett rundt hjørnet. For mange kan dette være en tid preget av høyt tempo, høye skuldre og høye forventinger – hva skal vi gjøre til jul i år, hvilke gaver skal vi gi til hvem og hvordan skal vi ta vare på de vi er glad i litt ekstra nå som det er jul? Faktisk finnes det én gave som hjelper på alt dette. Den får ikke plass under treet, og litt ekstra jobb blir det kanskje for julenissen – men desto bedre er sjansene for at det slår an hos familien!

Les mer

bilde3-1080x500

INGENTING VARMER SOM ET SPABAD PÅ KALDE KVELDER

Da Tom Arne Ingier skulle kjøpe nytt boblebad, var han på utkikk etter et produkt laget spesielt med tanke på vårt tøffe skandinaviske klima. Valget falt på et Svenska Bad-spa levert av Nordpool Spa.

Med sjøutsikt og lun kveldssol sentralt på Nordstrand, har Tom Arne Ingier og familien de beste forutsetninger for hygge og idyll på sin terrasse, sommer som vinter. Da tiden kom for å gå til innkjøp av nytt massasjebad, var det gode tekniske løsninger og driftskvalitet som avgjorde for Ingier.

Les mer

Oversikt-m-stoler-1080x500

SPA I HVERDAGEN                                              

Hos Tom Egil Roll-Olsen på Nesøya i Asker gir spabadet elegant rekreasjon og anledning til å nyte en slående utsikt til fulle hele året – uansett vær.

Da familien nylig gikk til anskaffelse av et spabad hjemme, var det trivsel som veide tyngst.
– Det fineste med spabadet er det sosiale. Det er veldig ålreit også på sommeren, og ungene storkoser seg, men det er først og fremst den kalde årstiden vi gleder oss til. Det å komme seg bort fra TV-en og gjøre noe sammen. Slappe av i helgene med familien eller kanskje invitere noen venner på en fin kveld, forteller Roll-Olsen.
Les mer

Nordpool-Spa-1-1080x500

SPA-ÅPNING MED FOKUS PÅ VILLEROY & BOCH

Spabad er i vinden og mange ønsker seg slik komfort hjemme eller på hytta. Sammen med dette ønsket hører gjerne et krav om kvalitet og service, og her kommer åpningen av Nordpool Spa på Høvik inn i bildet.

De vil feire åpningen med å by på en sjelden godbit fra Villeroy & Boch, det ypperste Nordpool Spa vil føre innen massasjebad. Og det er grunn til å spisse sansene – for på lørdag 18. august vil de ha et sjeldent spesialtilbud på det tyske kvalitetsmerket.

Les mer

forsidebilde-1080x500

BOBLENDE HELSE PÅ HØVIK

Vi blir stadig mer kontinentale av oss. Som et utslag av det velger stadig flere å investere i egen velvære med spafasiliteter i hjemmet. Både innen- og utendørs.

Nå etablerer den store svenske aktøren Svenska Badrumsinredningar med over 20 års erfaring i bransjen seg for alvor i Norge, med utgangspunkt på Høvik i Motorpools tidligere lokaler. De er størst i Sverige på spabad og tilbyr i dag tre varemerker. Nordpool, Svenska Bad og Villeroy & Boch. Det er en god nyhet for de som vurderer å anskaffe spa.

Les mer